Otkriven protein koji potiče širenje raka mokraćnog mjehura


Otkriven protein koji potiče širenje raka mokraćnog mjehura

Britanski znanstvenici s Plymouth University otkrili su da je protein znan kao pankreatični sekrecijski tripsin inhibitor (PSTI) okidač zbog kojeg rak mokraćnog mjehura postaje invazivan i širi se u druge dijelove tijela. Poznato je da se invazivni rak mokraćnog mjehura teže liječi, stoga ovo otkriće otvara nove mogućnosti za liječenje raka mokraćnog mjehura koje će ciljati navedeni protein.

Procjenjuje se da će rak mokraćnog mjehura ove godine biti dijagnosticiran u više od 70.000 stanovnika SAD-a, a njih više od 15.000 umrijet će zbog raka mokraćnog mjehura.

Rak mokraćnog mjehura javlja se češće u muškaraca nego u žena, a najveći čimbenik rizika za njega je pušenje. Smatra se da su pušači izloženi tri do četiri puta većem riziku od raka mokraćnog mjehura nego nepušači.

Inače, kod invazivnog raka mokraćnog mjehura, stanice karcinoma prodiru u dublje slojeve mišićnog zida mokraćnog mjehura. Nakon prodora u dublje slojeve mišićnog zida, stanice raka imaju veću vjerojatnost da će se proširiti i na druge dijelove tijela. Nažalost, u ovoj fazi bolesti, stopa preživljavanja naglo opada, samo četvrtina bolesnika bit će živa nakon tri godine.

Izvor:
American Journal of Physiology - Renal Physiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.