Otkrivena povezanost fibromialgije i sindroma nemirnih nogu


Otkrivena povezanost fibromialgije i sindroma nemirnih nogu

Američko istraživanje provedeno na 235 ispitanika pokazalo je da osobe s fibromialgijom u usporedbi s općom populacijom imaju 11 puta veću vjerojatnost da će imati i sindrom nemirnih nogu.

Fibromialgija je stanje koje je karakterizirano kroničnom boli, multiplim bolnim točkama po tijelu, abnormalnim procesuiranjem boli, smetnjama spavanja, umorom i često psihološkim distresom. 

Žene čine 80 do 90 posto bolesnika s fibromialgijom. Uzrok fibromialgije je nepoznat.

Kao što se i očekivalo pokazalo se da su problemi sa spavanjem bili češći među ispitanicima s fibromialgijom. Rezultati istraživanja upućuju na to da liječenje sindroma nemirnih nogu može poboljšati san i kvalitetu života osoba s fibromialgijom

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj koji je karakteriziran neugodnim senzacijama u nogama i potrebom za pomicanjem nogu. Navedene senzacije različito se opisuju pa se često spominje mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.

Sindrom nemirnih nogu često se liječi lijekovima kao što su pramipeksol ili ropinirol.

"Poremećeno spavanje je često u osoba s fibromialgijom, i teško se liječi. To je vidljivo i iz našeg istraživanja gdje se pokazalo da je za znatan dio poteškoća sa spavanjem u osoba s fibromialgijom odgovoran sindrom nemirnih nogu", izjavio je jedan od autora studije prof. dr. sc. Nathaniel F. Watson s University of Washington u Seattleu.

Izvor:
American Academy of Sleep Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.