Otkrivene nove informacije o ishodišnim mehanizmima razvoja raka želuca


Otkrivene nove informacije o ishodišnim mehanizmima razvoja raka želuca

Britanski znanstvenici s Cardiff University otkrili su nove informacije o ishodišnim mehanizmima nastanka raka želuca, što pruža nadu za razvoj potencijalno nove terapije za rak želuca. Naime, oni su otkrili da se može zaustaviti dijeljenje i rast želučanih stanica brisanjem određenog receptora stanične površine uključenih u funkciju matičnih stanica.

Inače, prognoza raka želuca je vrlo loša, s vrlo malim brojem mogućnosti liječenja koje su dostupne pacijentima, te je stoga izuzetno bitno da dođe do razvoja novih kliničkih terapija za ovu bolest.

Znanstvenici su ciljali specifični Fzd receptor nazvan Fzd7, jer je on identificiran kao dominantni Wnt receptor odgovoran za funkciju matičnih stanica u želucu i crijevu. Pokazalo se da nakon brisanja Fzd7 u želučanim stanicama, stanice više nisu reagirale na Wnt signale te se nisu podijelile i rasle.

Buduće terapije za rak želuca mogle bi ciljati Fzd7 i posljedično inhibirati Wnt signalizaciju i rast tumora. Zapravo, već postoji lijek za koji se zna da inhibira nekoliko Fzd receptora, uključujući Fzd7, i trenutno je u kliničkim ispitivanjima za liječenje drugih vrsta karcinoma poput raka gušterače, raka pluća i raka dojke, a zove se vantictumab. Ovo istraživanje je pokazalo da vantictumab ima snažne antitumorske učinke kod raka želuca sa i bez mutacija na Wnt stazi.

Izvor:
Cardiff University 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.