"Pilula za dan poslije" može pomoći u liječenju bolnih mioma


"Pilula za dan poslije" može pomoći u liječenju bolnih mioma

Dvije nove studije pokazale su da se "pilula za dan poslije" ulipristal također može koristiti za liječenje mioma. Prva studija pokazala je da se usljed njene primjene mogu smanjiti miomi i obilno krvarenje, dok je druga studija pokazala da je ulipristal jednako učinkovit u liječenju mioma maternice kao i lijek leuprolid, no s manje rizika od valova vrućine. 

Miomi znani i kao leiomiomi, fibromiomi te fibroidi maternice najčešći su dobroćudni tumori u žena fertilne dobi. Procjenjuje se da oko 80 posto žena ima miom.

Većina mioma ne uzrokuje simptome, no svaka četvrta žena ima tako teške simptome da je potrebno liječenje.

Miomi mogu uzrokovati obilno krvarenje, bolove i nelagodu u trbuhu. Do 45. godine javljaju se u 60 posto žena. Miomi su također jedan od glavnih uzroka neplodnosti te najčešći razlog za histerektomiju, trajno uklanjanje maternice.

Prema mišljenju stručnjaka dobro je da za žene postoji alternativa za histerektomiju, posebice ako one nemaju djecu.

No, uz "pilulu za dan poslije" ulipristal, vezana je jedna zabrinjavajuća činjenica, naime ulipristal može uzrokovati prekancerozne promjene sluznice maternice. Izgleda da su te promjene reverzibilne te ukoliko bi se one mogle preokrenuti uz držanje simptoma pod kontrolom, tada bi se ulipristal mogao dugoročno primjenjivati u liječenju mioma.

Lijek leuprolid (leuprorelin) registriran u RH pod tvorničkim imenom Lupron depo, a lijek ulipristal pod tvorničkim imenom ellaOne.

Izvor:
New England Journal of Medicine, Drugs, Registar lijekova u Hrvatskoj 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.