Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu


Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba u sklopu akcije "Oživi me" postavila je automatske vanjske defibrilatore (AVD uređaje) u Gradskoj skupštini na Gornjem gradu te u Gradskoj upravi grada Zagreba. Projekt prevencije iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na području grada Zagreba traje već niz godina s ciljem osiguravanja što većeg broja AVD uređaja na različitim lokacijama u gradu.

Gornji grad je srce Zagreba i jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija, a samim time i dio grada u kojem se okuplja veliki broj ljudi. Upravo iz navedenog razloga, jedna od lokacija na kojoj je postavljen defibrilator, koji može spasiti život, jest Gornji grad. U sklopu akcije educirano je 30 djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine te dvoje djelatnika gimnazije Tituš Brezovački u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba koji su edukacijom stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja kao i za korištenje AVD-a. Defibrilatori su umreženi preko komunikacijskog ormarića sa zagrebačkom Hitnom pomoći koja otvaranjem ormarića dobiva informaciju gdje se slučaj iznenadne srčane smrti dogodio, a sve s ciljem što brže reakcije.

"Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba," istaknula je dr. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica akcije "Oživi me" i članica upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca". 

"Postavljanje AVD uređaja u predvorje Gradske skupštine je odlična vijest za sve naše sugrađane. Naime, ovaj uređaj podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu, zajedno s činjenicom da su naši djelatnici prošli edukaciju. Iako se nadam kako neće biti potrebe za upotrebom defibrilatora, važno je da građani znaju gdje se on nalazi i kome se trebaju obratiti u slučaju potrebe za istim", naglasio je dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Javnozdravstvena kampanja "Oživi me", u sklopu koje je educirano preko 3.000 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju, odvija se od 2014. godine.

Izvor:
Zaklada "Hrvatska kuća srca"

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.