Povećan unos kofeina povezan s ponavljanjem napadaja gihta


Povećan unos kofeina povezan s ponavljanjem napadaja gihta

Američko istraživanje provedeno na 663 bolesnika s gihtom pokazalo je da kako se povećava broj popijenih pića koja sadrže kofein tako se povećava mogućnost ponovnih napadaja gihta

Tako ukoliko bolujete od gihta i u prethodna 24 sata ste popili četiri pića koja sadrže kofein, imat ćete 80 posto veći rizik od ponovnog napadaja gihta, a ako ste popili više od šest pića koja sadrže kofein taj rizik bit će 3,3 puta veći.

Studija ne dokazuje uzrok i posljedicu, samo ukazuje na vezu između velikog unosa kofeina u protekla 24 sata i povećanog rizika od napadaja gihta.

Giht (ulozi, urični artritis) je recidivirajuća upala jednog ili više zglobova koja nastaje zbog odlaganja kristala soli urične kiseline (urata).

Inače u Hrvatskoj od gihta boluje oko 0,5 posto stanovnika.

Napadaj akutnog uričnog artritisa najčešće zahvaća jedan zglob, s najčešćom lokalizacijom u palcu stopala. Oko 80 posto bolesnika prvi je napadaj imalo u prvom metatarzofalangealnom zglobu (palcu) stopala. Drugi često zahvaćeni zglobovi su mali zglobovi stopala, nožni zglobovi, zglobovi šake, laktovi i koljena. Rjeđe je u prvom napadaju zahvaćeno više zglobova.

Bolesnik s akutnim uričnim artritisom žali se na jaki bol s toplim, otečenim i izrazito osjetljivim zglobom. Koža je povrh zahvaćenog zgloba crvena i prisutni su znakovi sinovitisa. Bolesnik može imati vrućicu s leukocitozom.

U kroničnom uričnom artritisu često nalazimo tofe, nakupine igličastih kristala natrijevih soli mokraćne kiseline u tkivu (vezivo, koža, hrskavice i dr.), i bubrežnu bolest. Tijekom vremena tofi će nestati liječenjem, dok će bubrežna funkcija najvjerojatnije ostati ista.

Izvor:
American College of Rheumatology's annual meeting PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.