Prehrana povezana s razvojem raka prostate


Prehrana povezana s razvojem raka prostate

Prema rezultatima nove studije izgleda da je prehrana povezana s razvojem raka prostate, također znanim i kao "tihi ubojica", koji je drugi vodeći uzrok smrti u muškaraca, odmah iza raka pluća. Inače, rak prostate se u nekom trenutku tijekom života otkriva u 1 od 7 muškaraca. U većini slučajeva karcinoma prostate, bolest napreduje sporo. Međutim, neki muškarci imaju agresivniji oblik bolesti koji se brzo širi.

Izuzetno je bitno za oboljele od raka prostate da se rak prostate otkrije u početnom stadiju bolesti, kada je rak još uvijek ograničen na prostatu. Što je rak prostate ranije otkriven, to je bolja stopa preživljavanja.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da muškarci koji imaju rak prostate mogu poboljšati svoje šanse za preživljavanje ukoliko izvrše određene promjene u svojoj prehrani. Konzumiranje većih količina šećera, crvenog mesa i mliječnih proizvoda može pospješiti rast stanica raka stoga je izuzetno bitno da se ograniči unos navedenih namirnica.

Jednako tako, važno je da oboljeli jedu što više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također, nije na odmet i povećanje unosa omega-3 masnih kiselina. No, svakako treba smanjiti unos omega-6 masnih kiselina.

Naravno, ne treba zaboraviti vitamin D, obzirom da se pokazalo da su niske razine vitamina D povezane s agresivnijim rakom prostate, dok više razine vitamina D mogu usporiti rast raka prostate.

Izvor:
News Medical

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.