Prekomjerno konzumiranje crvenog mesa štetno za bubrege


Prekomjerno konzumiranje crvenog mesa štetno za bubrege

Prema rezultatima nove studije, prekomjerno konzumiranje crvenog mesa može povećati rizik od zatajenja bubrega za 40 posto. Naime, konzumiranje crvenog mesa, u ovom slučaju svinjetine, značajno je povezano sa gubitkom normalne funkcije bubrega te što je netko više konzumirao crveno meso, to je rizik od zatajenja bubrega bio veći.

Smatra se da bi pacijenti s kroničnom bubrežnom bolesti ili osobe koje su zabrinute za zdravlje svojih bubrega, trebale smanjiti unos crvenog mesa. Također, smatra se da bi njihov izvor proteina trebao biti biljnog porijekla (npr. soja i mahunarke). No, ukoliko već moraju jesti meso, tada se preporuča konzumacija peradi, ribe i školjki.

Inače, od ranije je poznato da je prehrana s niskom razinom proteina dobra za osobe s bubrežnom bolesti. No, da ne bi došlo do zabune, treba istaknuti da u općoj populaciji ne postoje čvrsti dokazi da konzumiranje većih količina proteina može uzrokovati oštećenje bubrega.

Također, treba spomenuti da su neka prethodna istraživanja povezala pretjerano konzumiranje crvenog mesa s većim rizikom od raka debelog crijeva, a konzumiranje jako prženog mesa s rakom bubrega.

Izvor:
Journal of the American Society of Nephrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.