Prekretnica u liječenju raka pluća ne-malih stanica


Prekretnica u liječenju raka pluća ne-malih stanica

Primjena imunoterapije, pembrolizumaba, kao terapije prvog izbora, pokazala se uspješnijom u liječenju uznapredovalog raka pluća ne-malih stanica od standardne kemoterapije, ukazuje nova studija. Također, treba istaknuti da pembrolizumab ne samo da je bio uspješniji od standardne kemoterapije u liječenju raka pluća ne-malih stanica nego je bio i manje toksičan od nje, što je izuzetno bitno za sveukupno zdravlje oboljelih.

U istraživanju je sudjelovalo 305 pacijenata s uznapredovalim rakom pluća ne-malih stanica koji do tada nisu bili liječeni i čiji karcinomi pluća nisu pokazivali EGFR ili ALK mutacije, već visoku ekspresiju PD-L1 (≥ 50% tumorskih stanica). Inače, karcinomi pluća ne-mailih stanica s EGFR ili ALK mutacijama čine oko 15 posto svih karcinoma ne-malih stanica.

Nakon primjene pembrolizumaba, rizik od smrti se u oboljelih smanjio za čak 40 posto. Također, ukupna stopa pozitivnog odgovora na terapiju bila je bolja kod imunoterapije nego kod kemoterapije (45% vs 28%), kao i duljina trajanja pozitivnog odgovora.

Što se pak toksičnosti tiče, tu je imunoterapija također imala bolje rezultate u odnosu na kemoterapiju, naime, učestalost nuspojava razreda 3/4 bila je 27% vs 53%. Jednako tako, incidencija svih nuspojava bila je niža kod imunoterapije.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.