Presadci jajnika mogu očuvati plodnost u mlađih žena koje su preživjele rak


Presadci jajnika mogu očuvati plodnost u mlađih žena koje su preživjele rak

Studija provedena na pet žena koje su preživjele rak pokazala je da se uz pomoć postupka znanog kao heterotopična transplantacija jajnika može očuvati plodnost u mladih žena koje su preživjele rak.

Poznato je da je krioprezervacija tkiva jajnika, metoda očuvanja plodnosti u žena koje su liječene o malignih bolesti, kod koje se tkivo jajnika smrzava nakon jednostavnog laparoskopskog zahvata te kasnije reimplantira.

Tkivo jajnika može se transplantirati ortotopično u zdjelicu ili heterotopično subkutano, u regije kao što su podlaktica ili donji abdomen, uz uspješnu obnovu endokrine funkcije jajnika nakon oba načina transplantacije.

U ovoj studiji, tkivo jajnika je transplantirano u donji abdomen, a pokazalo se da presadci jajnika mogu proizvoditi hormone i do sedam godina. Što je dulje nego što se očekivalo.

Iako su četiri žene trebale drugu transplantaciju u roku od dvije godine, nakon nje se funkcija jajnika brže obnovila te je trajala dulje (od devet mjeseci do sedam godina).

Ponovno uspostavljanje dugoročne endokrine funkcije nakon transplantacije jajnika posebno je od koristi za mlađe žene s prijevremenim zatajenjem jajnika koje su preživjele rak, ističu stručnjaci.

Izvor:
Journal of Assisted Reproduction and Genetics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.