Prijevremena i rana menopauza češće u žena bez djece


Prijevremena i rana menopauza češće u žena bez djece

Rizik od prijevremene i rane menopauze veći je u žena koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano te u žena koje nemaju djecu, ukazuje nova studija provedena na više od 51.000 žena. Kod prijevremene menopauze menstruacije obično prestaju prije 40. godine života, dok kod rane menopauze one prestaju između 40. i 44. godine života.

Žene koje su prvu menstruaciju dobile u dobi od 11 godina ili čak mlađoj dobi, imaju 80 posto veću vjerojatnost da će prijevremeno ući u menopauzu nego žene koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 12 i 13 godina. Jednako tako, žene koje su tako rano dobile prvu menstruaciju, također imaju i 30 posto veći rizik od nastupa rane menopauze.

Rizk od prijevremene i rane menopauze posebno je visok u žena koje uz to što su rano dobile prvu menstruaciju, nemaju djecu. Naime, u njih je rizik od prijevremene menopauze pet puta veći, a rizik od rane menopauze dva puta veći nego u žena koje su prvu menstruaciju dobile u dobi od 12 ili više godina te također imaju dvoje ili više djece.

Inače, ukupna učestalost prijevremene menopauze se u općoj populaciji kreće oko 2 posto, a rane menopauze oko 8 posto.

Izvor:
Human Reproduction

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.