Probir na slabovidnost postao obvezan od četvrte godine života


Probir na slabovidnost postao obvezan od četvrte godine života

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je danas Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje je označen početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost odnosno ambliopiju. Na ovaj način probir na slabovidnost u dobi od četiri godine života djeteta se uvodi kao obvezatan u mjerama zdravstvene zaštite što Hrvatsku svrstava među desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte na nacionalnoj razini, a sve u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Na tiskovnoj konferenciji pristustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a ministar zdravlja Siniša Varga je KB Sveti Duh, odnosno voditeljici Klinike za očne bolesti doc. dr. sc. Mirjani Bjeloš, uručio Rješenje za dodjelu novog naziva Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, s obzirom da Klinika zadovoljava najviše standarde kao i zbog činjenice da je upravo Sveti duh s partnerima, prije četiri godine pokrenuo projekt  "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba". To je najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 16.000 četverogodišnjaka, a koji je ujedno bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.

"Ambliopija je najčešća patologija vida u djece, a najuspješnije je liječenje do sedme godine života jer se s tom godinom praktično završava razvoj vidnog dijela mozga. Upravo iz tog razloga donosimo mjeru kojom će sva djeca na sistematskom pregledu s tri godine biti upućena na obvezan pregled kod oftalmologa koji mora biti obavljen s navršene četiri godine života. Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti poboljevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi", rekao je ministar Varga te naglasio kako će se nakon testiranja djece biti obavješteni i pedijatri kroz sustav e-zdravstva, a djeca za koju je to potrebno dalje će se dijagnostički i terapijski zbrinjavati u očnim ordinacijama.

Govoreći o znanstvenom projektu "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", ravnatelj KB Sveti duh prof. dr. sc. Mladen Bušić je rekao kako je cilj ovog projekta u kojem su sudjelovali Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu i Grad Zagreb, bio ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu, a time i u cijeloj Hrvatskoj. To je ujedno iniciralo uvođenje probira na ambliopiju kao obvezatno s ozbirom da je upravo ambliopija najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće.

"Prevalencija ambliopije u Hrvatskoj jest do pet posto što znači da u Hrvatskoj postoji oko 200.000 slabovidnih osoba. Budući je slabovidnost izlječiva u devedeset posto slučajeva, ukoliko se otkrije s četiri godine i liječi do sedme godine života, to znači da bi u Hrvatskoj danas bilo svega dvadesetak tisuća slabovidnih osoba da je ranije postojao skrining u predškolskoj dobi", izjavio je ravnatelj Bušić te dodao kako vjeruje da će sinergija hrvatskog zajedništva na lokalnoj i nacionalnoj razini, odlični hrvatski zdravstveni sustav učiniti još boljim na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Prof. dr. sc. Mladen Bušić se ujedno zahvalio ministru Vargi koji je prepoznao značaj ovog najisplativijeg i najunčinkovitijeg probira u medicini uopće i uvrstio ga u program obveznih mjera zdravstvene zaštite djece u Republici Hrvatskoj i time Hrvatsku uvrstio u svega desetak zemalja svijeta koje imaju takav program.
Inače, provođenje skrininga opravdano je osobito stoga što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije prekasno. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je ambliopiju izliječiti u preko devedeset posto slučajeva.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.