Produljeni epileptički status povezan s atrofijom mozga


Produljeni epileptički status povezan s atrofijom mozga

Kod pacijenata s jako produljenim super refraktornim epileptičkim statusom (SRSE), epileptičkim napadajima koji se nastavljaju ili ponavljaju najmanje 24 sata nakon primjene terapije anesteticima, može doći do razvoja atrofije mozga, ukazuje nova studija.

Naime, iako velika većina pacijenata sa epileptičkim statusom (status epilepticus (SE)) reagira prilično dobro na antiepileptike prve ili druge linije, manji broj njih zahtijeva primjenu anestetika kako bi se epileptički napadaji stavili pod kontrolu. No, jedan dio njih ne reagira dobro i na terapiju anesteticima te čine podskupinu pacijenata sa super refraktornim epileptičkim statusom.

Rezultati istraživanja pokazali su da je vjerojatnost od razvoja atrofije mozga veća u pacijenata s duljom hospitalizacijom te u pacijenata u kojih su se anestetici primjenjivali dulje vrijeme.

Inače, istraživanjem je bilo obuhvaćeno 19 pacijenata sa super refraktornim epileptičkim statusom (SRSE) prosječne životne dobi od 41 godinu. Najčešći uzrok super refraktornog epileptičkog statusa (6 slučajeva) bila je infekcija središnjeg živčanog sustava, drugi slučajevi bili su povezani s groznicom, sistemskim infekcijama i moždanim udarom.

Prosječna duljina trajanja primjene anestetika iznosila je 13 dana, a prosječna duljina trajanja hospitalizacije bila je 40 dana.

Izvor:
JAMA Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.