Rak dojke može se spriječiti boljim odabirom kontracepcije


Rak dojke može se spriječiti boljim odabirom kontracepcije

Poznato je da hormonski kontraceptivi povećavaju rizik od raka dojke, koji je najčešći uzrok smrti povezan s rakom među ženama širom svijeta. Glavna komponenta hormonskih kontraceptiva su progestini koji oponašaju ženski spolni hormon progesteron. Progesteron je uključen u brojne biološke procese, uključujući menstrualni ciklus, trudnoću i razne aspekte fetalnog razvoja, poput programiranja mozga.

Sada je nova studija pokazala da androgeni, ali ne i antiandrogeni - progestini, potiču proliferaciju stanica. Izlaganje ljudskog epitela dojke androgenim progestinima tijekom duljeg razdoblja uzrokovalo je hiperproliferaciju i promjene u stanicama koje su povezane s ranim, predmalignim lezijama.

Hormonska kontracepcija izlaže žene različitim progestinima sa ili bez estrogena. Androgena svojstva progestina određuju njihovu biološku aktivnost u epitelu dojke i otkrivaju neočekivanu ulogu aktivnosti receptora androgena u proliferaciji stanica epitela dojke, ističu stručnjaci.

Ključni uvid studije je da progestini s antiandrogenim djelovanjem mogu biti sigurnija opcija s obzirom na rizik od raka dojke od spojeva povezanih s testosteronom, npr. široko korišteni kontraceptiv levonorgestrel.

Smatra se, da bi možda bilo moguće spriječiti rak dojke povezan s kontracepcijom donošenjem informiranijih izbora uzimajući u obzir molekularni sastav kontraceptiva.

Izvor:
EMBO Molecular Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.