Rak testisa povećava rizik od raka prostate


Rak testisa povećava rizik od raka prostate

Istraživanje provedeno u SAD-u na gotovo 180.000 muškaraca pokazalo je da su muškarci koji su imali rak testisa izloženi većem riziku od razvoja raka prostate. Naime, pokazalo se da se u 12,6 posto muškaraca s poviješću raka testisa, razvio i rak prostate do 80. godine. Dok se u muškaraca koji nisu imali rak testisa, u njih 2,8 posto razvio rak prostate.

Jednako tako, pokazalo se da su muškarci koji su imali rak testisa izloženi većem riziku da će imati rak prostate srednjeg do visokog rizika (5,8 vs 1,1 posto).

Sveukupno gledano, rak testisa je povezan s 4,7 puta većim rizikom od raka prostate.

Izuzetno je bitno da muškarci s poviješču raka testisa porazgovaraju sa svojim liječnikom o svojem riziku od raka prostate.

Rak testisa je vrlo rijetka bolest, a uglavnom se javlja u mlađih muškaraca,  u dobi od 15 do 35 godina. Rak testisa počinje kao tvorba u testisima (mošnjama) koja je obično bezbolna ili praćena muklim, dubokim bolovima. U rijetkim slučajevima krvarenje u tumor može uzrokovati akutnu osjetljivost i jake bolove. Dijagnoza raka testisa postavlja se pomoću ultrazvučne pretrage i biopsije.

Izvor:
American Society for Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.