Rana dijagnostika i intervencija presudne su za razvoj potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra


Rana dijagnostika i intervencija presudne su za razvoj potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra

Današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji između UNICEF-a i Ministarstava socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, započinje zajednički rad na unaprjeđenju rane dijagnostike te rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra.

U sklopu suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajuću podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj djece s poremećajima iz autističnog spektra. U procesu izrade spomenutog modela uz već navedene partnere sudjelovat će i roditelji te stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Očekivani rezultat suradnje je uspostava sustava rane dijagnostike i rane intervencije, a u svrhu dugoročnog podizanja kvalitete skrbi i života djeci s poremećajima iz autističnog spektra i njihovim obiteljima.

Prema procjenama stručnjaka u Hrvatskoj živi oko 10 000 djece s poremećajima iz autističnog spektra. Upravo su rana dijagnostika i rana intervencija presudne za tu djecu, jer o njihovoj kvaliteti i dostupnosti često ovisi stupanj samostalnosti i integracije djece u odraslom životu.

"S ciljem razvoja i osiguravanja pristupačnosti usluge rane intervencije pokrenuta je inicijativa međuresornog i transdisciplinarnog pristupa u osiguravanju podrške djeci i obiteljima uspostavljanjem jedinstvenog sustava podrške, kako za djecu tako i za obitelji. S obzirom da niti jedan resor u ovom trenutku ne posjeduje kapacitete da odgovori na potrebe djece i obitelji samostalno i sveobuhvatno, potrebno je okupiti sve resurse (primarno ljudske i materijalne) unutar sva tri ministarstva te započeti izgradnju cjelovitog sustava i odgovoriti na potrebe djece i njihovih obitelji u području rane intervencije u djetinjstvu", izjavila je na potpisivanju sporazuma potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

"Uska suradnja resornih ministarstava, stručnjaka i roditelja preduvjet je za osiguravanje dugo očekivanog iskoraka prema kvalitetnijem i sveobuhvatnijem sustavu podrške djeci s poremećajima iz autističnog spektra. Rana dijagnostika i rana intervencija presudne su za razvoj dječjih potencijala i integraciju te djece. To su prepoznali i brojni građani koji su svojim donacijama omogućili da učinimo sve što je u našoj moći kako bi svako dijete u Hrvatskoj dobilo jednake šanse", poručila je povodom potpisivanja sporazuma predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, Valentina Otmačić.

Izvor:
UNICEF

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.