SAD: 4.725 zaraženih virusom Zapadnog Nila i 328 oboljelih od gljivičnog meningitisa


SAD: 4.725 zaraženih virusom Zapadnog Nila i 328 oboljelih od gljivičnog meningitisa

Prema izvještaju američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) u ovoj je godini u SAD-u od infekcije virusom Zapadnog Nila umrlo 219 osoba, a 4.725 osoba je zaraženo virusom Zapadnog Nila.

Najveći broj prijavljenih slučajeva (3.215) zabilježen je u osam saveznih država - Texas, California, Louisiana, Mississippi, Illinois, South Dakota, Michigan i Oklahoma. Inače, savezna država s najvećim broj prijavljenih slučajeva (1.628) je Texas.

Ne postoji specifična terapija za liječenje infekcije uzrokovane virusom Zapadnog Nila. Blagi oblik bolesti ne zahtjeva terapiju, osim lijekova za snižavanje povišene temperature i ublažavanje boli. Dok je u slučaju teške infekcije virusom Zapadnog Nila, indicirana intenzivna potporna (suportivna) terapija, koja uključuje hospitalizaciju.

Jednako tako, prema Centru za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), od pojave epidemije gljivičnog meningitisa u rujnu, 328 osoba, iz 18 saveznih država, je oboljelo, a 24 osobe su preminule.

Meningitis je upala moždanih ovojnica i kralježnične moždine. Gljivični meningitis je rijetka bolest koja je obično rezultat širenja gljivica putem krvi do kralježnične moždine. Iako svatko može oboliti od gljivičnog meningitisa, osobe s oslabljenim imunosnim sustavom poput oboljelih od AIDS-a i raka, izložene su većem riziku.

Najčešći uzročnik gljivičnog meningitisa u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom je Cryptococcus.

Gljivični meningitis nije zarazan, što znači da se ne prenosi s osobe na osobu.

Izvor:
CDC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.