Siječanj - mjesec svjesnosti o štitnjači


Siječanj - mjesec svjesnosti o štitnjači

American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) obilježava već osamnaestu godinu zaredom "Mjesec svjesnosti o štitnjači", a ovogodišnji moto je: "Ako vaša štitnjača ne funkcionira pravilno, ne funkcionirate ni vi’’. Svrha obilježavanja je želja da se potakne uspješnije otkrivanje i liječenje bolesti štitnjače, obzirom da se zna da je više od pola slučajeva nedijagnosticirano.

Bolesti štitnjače odražavaju se kvalitativnim i kvantitativnim promjenama u lučenju hormona, povećanju štitnjače (guša) ili pak jednim i drugim, a češće se javljaju u žena.

Nedovoljno lučenje hormona štitnjače dovodi do hipotireoze s posljedičnim hipometabolizmom, a pojačano lučenje uzrokuje hipertireozu s hipermetabolizmom.

Žarišno povećanje štitnjače obično je posljedica dobroćudnog ili zloćudnog tumora.

Osnovne su funkcije hormona štitnjače regulacija oksidacije u stanicama, odnosno stimulacija oksidacijskih procesa pri kojima nastaje toplina, stimulacija sinteze proteina, stimulacija rasta i diferenciranja te ubrzanje metabolizma ugljikohidrata, masti i vitamina.

Primjerena razina hormona štitnjače omogućava normalan osjećajni život te uredne reproduktivne funkcije žene i muškarca, kao i održavanje normalne trudnoće.

Za kraj, ostaje otvoreno pitanje, zašto se kod nas, u Hrvatskoj, ne obilježava "Mjesec svjesnosti o štitnjači"? 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.