Smanjuju li sve metode kontracepcije rizik od raka jajnika?


Smanjuju li sve metode kontracepcije rizik od raka jajnika?

Odavno je poznato da kontracepcijske pilule smanjuju rizik od raka jajnika, no nova studija ukazuje da bilo koja vrsta kontracepcije, pa čak i vazektomija partnera, može štititi od raka jajnika.

Nakon usporedbe žena s rakom jajnika s ženama bez raka jajnika, istraživači su otkrili da žene koje koriste bilo koju vrstu kontracepcije - kontracepcijske pilule, podvezivanje jajovoda, unutarmaternični sustav, metode barijere ili je njihovom partneru izvršena vazektomija, imaju za 40 do 65 posto niži rizik za razvoj raka jajnika

Znanstvenici pretpostavljaju da sperma partnera može povećati rizik od upale kod žena, a te upale mogu s vremenom povećati rizik od raka jajnika. Primjena metoda poput vazektomije, podvezivanja jajovoda ili unutarmaterničnog sustava može smanjiti rizik od tih upala.

Isto tako kontracepcijske pilule utječu na rizik od upale, naime one smanjuju broj ovulacija kod žena, a zna se da je svaka ovulacija povezana s većim rizikom od upale.

Također se je pokazalo da žene koje su rodile imaju manji rizik od raka jajnika.

Rak jajnika je druga po redu najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest ženskog spolnog sustava te najsmrtonosnija ginekološka zloćudna bolest. Otprilike 1 od 70 žena razvije rak jajnika, a 1 od 100 žena umire zbog raka jajnika. Rak jajnika najviše pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi.

Izvor:
Annals of Epidemiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.