Sok od brusnice može spriječiti infekcije mokraćnog sustava kod djece


Sok od brusnice može spriječiti infekcije mokraćnog sustava kod djece

Kanadsko istraživanje provedeno na 40 djece koja su u prethodnoj godini imale barem dvije infekcije mokraćnog (urinarnog) sustava, pokazalo je da sok od brusnice koji sadrži određene antibakterijske sastojke, može pomoći u sprječavanju ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava u djece.

Naime pokazalo se da sok od brusnice, koji sadrži visoke koncentracije proantocijanidina, može smanjiti rizik od ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava u djece za dvije trećine.

Svakako treba imati na umu da nemaju svi sokovi od brusnice zadovoljavajuće koncentracije proantocijanidina, posebice oni koji su pomješani sa drugim sokovima. Također, ukoliko sok sadrži veće količine  šećera tj. kalorija, njegovo pretjerano konzumiranje može u djece izazvati proljev.

No, pridobiti dijete da pije nezaslađeni sok od brusnice, također može predstavljati izazov.

Infekcije mokraćnog sustava u djece relativno su česte, pa tako djevojčice imaju rizik od 8 posto da će tijekom djetinjstva imati infekciju, dok kod dječaka taj rizik iznosi samo 2 posto.

Osim što su neugodne, ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava mogu kod neke djece uzrokovati oštećenje bubrega, stoga liječnici da bi ih spriječili propisuju antibiotike.

Obzirom da antibiotici mogu imati određene nuspojave te da njihova pretjerana primjena može utjecati na razvoj rezistentnih bakterija, sok od brusnice može biti dobra alternativa.

Naravno, ne treba zaboraviti da to ne znači da sok od brusnice može izliječiti sve infekcije mokraćnog sustave te će u nekim slučajevima primjena antibiotika biti nužna.

Izvor:
Journal of Urology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.