Što neka osoba ima dulje dijabetes, to ima veći rizik od moždanog udara


Što neka osoba ima dulje dijabetes, to ima veći rizik od moždanog udara

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 3.300 ispitanika prosječne životne dobi od 69 godina, pokazali su da osobe koje imaju dijabetes tipa 2 dulje od deset godina, imaju tri puta veći rizik od dobivanja ishemijskog moždanog udara nego osobe koje nemaju dijabetes.

Znači, što neka osoba ima dulji vremenski period dijabetes, to ima veći rizik od dobivanja moždanog udara.

Prema mišljenju znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju postoji nekoliko razloga zašto oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju veći rizik od moždanog udara.

Jedan od razloga je činjenica da oboljeli od dijabetesa imaju više aterosklerotskih plakova u arterijama, posebice u karotidnoj arteriji koja mozak opskrbljuje krvlju. Dok je drugi razlog povišeni krvni tlak, poznati čimbenik rizika za moždani udar, koji je češći u osoba s dijabetesom.

Ovi rezultati ukazuju na veću potrebu ljudi da učine sve kako bi spriječili razvoj dijabetesa tipa 2. Naime trebaju redovito vježbati, prakticirati zdravu prehranu, izbjegavati pušenje te redovito posjećivati svojeg liječnika.

Dok za oboljele od dijabetesa ovi rezultati naglašavaju važnost kontrole krvog tlaka i kolesterola kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.