Stopa preživljavanja raka gušterače povezana s tjelesnom težinom prije 50. godine


Stopa preživljavanja raka gušterače povezana s tjelesnom težinom prije 50. godine

Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od umiranja od raka gušterače, osobito ukoliko su imali prekomjernu tjelesnu težinu prije 50-te godine, ukazuje nova studija.

Povezanost između smrti od raka gušterače i prekomjerne tjelesne težine bila je najizraženija ukoliko je neka osoba imala prekomjernu tjelesnu težinu u 30-im i 40-im godinama života.

Inače, u SAD-u je između 2000. i 2015. godine stopa učestalosti raka gušterače porasla za oko 15 posto. Rak gušterače je sada treći vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u.

Jedan od razloga zbog kojih je rak gušterače toliko smrtonosan je taj što se često otkriva tek u poodmaklom stadiju. Bolest rijetko uzrokuje primjetne simptome, a također ne postoje i učinkoviti testovi probira.

No, treba istaknuti, da se može promjeniti nekoliko čimbenika rizika za rak gušterače, poput pušenja, povišene tjelesne težine i izloženosti kemikalijama na radnom mjestu.

Prema mišljenju stručnjaka, ova studija pokazuje jasnu povezanost između pretilosti u bolesnika mlađih od 50 godina i povećanog rizika od umiranja od raka gušterače. Zanimljivo je da se ovaj fenomen ne čini tako utjecajnim u starijoj životnoj dobi.

Izvor:
American Association for Cancer Research meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.