Sumnja na ospice u Hrvatskoj


Sumnja na ospice u Hrvatskoj

Muškarac (34) s visokim stupnjem sumnje na ospice hospitaliziran je u dubrovačkoj Općoj bolnici u petak 25. svibnja, u izolaciji je i prema njemu su provedene sve epidemiološke mjere, izjavo je za Hinu ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Unos virusa ospica u Hrvatsku je kontinuirano prisutan, a time i mogućnost nastanka epidemije, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano.

U Hrvatskoj su cijepni obuhvati u opadanju zadnjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima. Najniži su cijepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tim su županijama cijepni obuhvati niži u glavnim gradovima nego u drugim dijelovima županija.

Postoji mogućnost uspostave cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cijepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama.

Pri upisu u školu su cijepni obuhvati kombiniranim cjepivom protiv ospica, rubele i mumpsa viši nego u dobi od godinu dana, te je rizik za širenje ospica u školskim kolektivima niži nego u predškolskim kolektivima.

Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti, pa postoji mogućnost prijenosa infekcije po povratku u Hrvatsku.

Ospice, poznate i kao morbilli ili dobrac, vrlo su zarazna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi, a očituje se vrućicom, kašljem, kataralnim simptomima, konjunktivitisom, enantemom (Koplikove pjege) na sluzničkoj površini obraza i usana te makulopapuloznim osipom koji se širi cefalokaudalno (od glave prema stopalima).

Izvor:
Hina, HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.