Sve više dokaza da sok od brusnice sprječava infekcije mokraćnog sustava


Sve više dokaza da sok od brusnice sprječava infekcije mokraćnog sustava

Analiza 13 studija pokazala je da sok od brusnice te dodaci brusnice uistinu mogu pomoći u sprječavanju razvoja infekcije mokraćnog sustava.

Infekcije mokraćnog sustava po svojoj učestalosti dolaze odmah iza respiratornih infekcija, a čak 50 posto žena će barem jednom u životu imati infekciju mokraćnog sustava. Dok će njih 30 posto imati ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava.

Svakako treba istaknuti da brusnice mogu spriječiti učestalost infekcija mokraćnog sustava posebice u ljudi koji su izloženi većem riziku od njihova razvoja kao što su trudnice, starije osobe s neuropatskim mokraćnim mjehurom, djeca te žene s ponavljajućim infekcijama. 

Kako brusnice sprječavaju razvoj infekcije mokraćnog sustava nije u potpunosti jasno, no pretpostavlja se da sprječavaju pričvršćivanje bakterija na stanice.

Prema mišljenju znanstvenika sok od brusnice je učinkovitiji u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava nego kapsule ili tablete koje sadrže njihov ekstrakt. No treba spomenuti da njegova dugotrajna konzumacija može uzrokovati određene probavne poteškoće.

Također treba reći da ne mogu sve osobe sigurno konzumirati sok ili tablete od brusnica, npr. osobe koje uzimaju trombolitike.

Izvor:
Archives of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.