Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je prilika da se upozori na važnost zaštite, prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti za koju još uvijek nema lijeka. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi osamdesetak novih slučajeva zaraze, što Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije.

Novi slučajevi gotovo isključivo su povezani s nezaštićenim spolnim odnosima s nepoznatim osobama, često mijenjanje spolnih partnera te korištenjem nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droga. Muškarci se zaraze češće i oni čine čak 86 posto zaraženih.

Ovom prilikom svakako treba spomenuti da Hrvatski zavod za javno zdravstvo također obilježava i desetogodišnjicu rada Savjetovališta za HIV u kojem se građani mogu dobrovoljno, anonimno i besplatno testirati na HIV te dobiti sve informacije o liječenju i zaštiti od ove bolesti.

Centar za savjetovanje i testiranje na HIV djeluje od 2004. godine, a osim u HZJZ-u, savjetovališta djeluju i u županijskim zavodima za javno zdravstvo u sedam gradova u Hrvatskoj, zatvorskom sustavu i Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Od osnutka do danas savjetovališta su pružila više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. Preko 25.000 osoba testiralo se na HIV, od čega je 244 bilo HIV pozitivnih te su upućeni na liječenje. U istom razdoblju Savjetovalište u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je pružilo gotovo 9.000 savjetovanja, a preko 4.500 osoba testiralo se na HIV, od čega je utvrđeno 44 pozitivnih nalaza.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Od 2011. do 2015. glavni je cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) dosegnuti nulu: "Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih s AIDS-om".

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.