Svjetski dan psorijaze


Svjetski dan psorijaze

Obzirom da se danas obilježava Svjetski dan psorijaze podsjećamo vas da je na 67. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) psorijaza priznata kao kronična, nezarazna, bolna, nagrđujuća bolest koja ima onesposobljavajući učinak i za koju trenutno nema lijeka.

Tom prigodom je Lars Ettarp, predsjednik Internacionalne zaklade udruženja oboljelih od psorijaze (IFPA) izjavio: "IFPA je zajedno sa svojim članicama i vodećim medicinskim društvima dugo pozivala SZO i njezine države članice da priznaju ozbiljnu prirodu psorijaze. Konačno su se čuli glasovi više od 125 milijuna ljudi koji žive s psorijazom, i na ovaj povijesni dan za globalnu zajednicu oboljelih od psorijaze želimo izraziti našu veliku zahvalnost svim sudionicima koji su zaslužni za donošenje ove značajne rezolucije, naročito svim SZO zemljama članicama koje su pokazale svoju potporu našem cilju".

Smatra se da usvajanje rezolucije o psorijazi od strane 67. Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije šalje snažnu globalnu poruku da je psorijaza ozbiljna imunološki posredovana, bolna i nezarazna bolest koja ima onesposobljavajući učinak, te koja traži veću svijest javnosti o njenoj upalnoj prirodi, brojnim fizičkim i psihosocijalnim učincima i zajedničkim čimbenicima rizika s drugim, smrtonosnijim nezaraznim bolestima.

U Hrvatskoj ima oko 68.000 osoba oboljelih od psorijaze od čega je 1/3 oboljelih od umjereno teškog i teškog oblika psorijaze.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.