Tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja prekanceroznih polipa


Tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja prekanceroznih polipa

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da osobe koje vode aktivniji život i više se kreću izložene su za jednu trećinu manjem riziku od polipa koji se mogu razviti u rak debelog crijeva.

Pokazalo se da osobe koje redovito vježbaju imaju za 16 posto manji rizik za razvoj polipa debelog crijeva te 35 posto manji rizik od razvoja velikog ili uznapredovalog polipa.

Zašto je to tako još je nejasno, no znanstvenici pretpostavljaju da je više mehanizama odgovorno za taj učinak. Naime zna se da tjelovježba smanjuje razinu inzulina i poboljšava tjelesni odgovor na hiperinzulinemiju koja povećava rizik od polipa. Isto tako redovita tjelovježba poboljšava imunitet.

Polipi, znani kao kolorektalni adenomi, razvijaju se u 10 posto slučajeva u zloćudne tumore. Inače su poznati i kao "prekancerozni" polipi. 

Većina je polipa asimptomatska ili su smetnje nespecifične (nadutost, neodređena bolnost, proljevi). Zbog toga polipi ostaju neotkriveni do pojave komplikacija poput krvarenja ili crijevne opstrukcije.

Većina polipa debelog crijeva otkriva se slučajno u tijeku kolonoskopije koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Irigografija u dvostrukom kontrastu (zrak/kontrast) otkriva samo veće polipe, a broj lažno pozitivnih rezultata velik je u slučaju loše pripreme za pretragu kada ostaci fecesa imitiraju polipe. U novije vrijeme može se primjeniti i virtualna kolonoskopija.

Stoga znanstvenici preporučuju barem 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevo, zdravu prehranu i životne navike kako bi se smanjio rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Isto tako važno je sudjelovanje u probiru kako bi se polip otkrio u ranoj fazi kada lako može biti uklonjen.

Izvor:
British Journal of Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.