U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega 10 posto stanovništva


U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega 10 posto stanovništva

Danas na Cvjetnom trgu, u Zagrebu, u organizaciji Zaklade "Hrvatska kuća srca" i u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom održala se akcija "Oživi me". Građani su imali priliku educirati se o kardiopulmonalnom oživljavanju te o postupku pružanja prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja. Nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba mjerili su građanima indeks tjelesne mase i savjetovali ih o načinima zdrave prehrane. 

"Veseli nas činjenica što se svake godine odazove sve više građana, no to i dalje nije dovoljno kako bi dosegli europske brojke kojima težimo. U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega 10 posto stanovništva, dok u skandinavskim zemljama čak 60 posto slučajnih svjedoka zna kako pristupiti oživljavanju. Cilj akcije "Oživi me" je educirati što više građana u cijeloj Hrvatskoj, a za takav uspjeh potrebno je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obavezni obrazovani program.", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca". 

Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti, ako se što prije započne s postupkom oživljavanja. Kako bi odmah pri ruci imali sve korake, najbolje je skinuti aplikaciju "Oživi me" na pametni telefon te slijediti jasne upute. Standardne postupke oživljavanja čine pritisci na sredinu prsnog koša žrtve (kako bi krv cirkulirala tijelom) i umjetno disanje (kako bi se kisik dostavio u pluća). Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja i zato je oživljavanje s umjetnim disanjem metoda izbora za uvježbane laike i medicinske profesionalce. Ako osoba nije uvježbana provoditi oživljavanje s umjetnim disanjem, tada oživljavanje provodi tako da kontinuirano pritišćete sredinu prsnog koša – provodi se "Oživljavanje samo rukama". Pohađanjem cjelokupne edukacije oživljavanja u organizaciji Zaklade "Hrvatska kuća srca", polaznici uče kako oživljavati s korištenjem umjetnog disanja i AVD uređajem. 

Javnozdravstvena akcija "Oživi me" provodi se od 2014. godine i zahvaljujući njoj preko 3.500 građana educirano je za oživljavanje. Brojni primjeri nam pokazuju kako žrtve iznenadne srčane smrti mogu biti i mlade osobe, a vrlo često i sportaši u punoj snazi, koji do tada nisu ni od čega bolovali. 

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.