U SAD-u svaka četvrta žena starije dobi ima osteoporozu


U SAD-u svaka četvrta žena starije dobi ima osteoporozu

Prema američkom Centru za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), svaka četvrta Amerikanka u dobi od 65 ili više godina pati od osteoporoze. Što se pak tiče njihovih muških vršnjaka, samo 6 posto njih ima osteoporozu. Dok su brojevi vezani uz pojavnost osteopenije puno viši, čak 52 posto žena i 44 posto muškaraca tih godina ima osteopeniju.

Smatra se da puno više treba poraditi na učinkovitijem otkrivanju i liječenju osteoporoze koja se s godinama sve češće pojavljuje.

Također, treba istaknuti da osteoporoza i njezin prethodnik, osteopenija, nisu samo problem 80-godišnjaka, naime, oba stanja se mogu javiti u 50-tim i 60-tim godinama života.

Osteopenija je stanje kod kojega je mineralna gustoća kostiju manja od normalne. Dok je osteoporoza sistemska metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi kosti što dovodi do povećane lomljivosti kosti i povećanja rizika prijeloma. Svakako treba spomenuti da se osteopenija ne mora uvijek razviti u osteoporozu.

Izvor:
CDC's National Center for Health Statistics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.