Ulja lavande i čajevca povezana s neravnotežom hormona


Ulja lavande i čajevca povezana s neravnotežom hormona

Izgleda da ulja lavande i čajevca mogu uzrokovati abnormalni rast grudi u dječaka znan kao ginekomastija, ukazuje nova studija. Iako se najčešće smatraju korisnim i bezopasnim, sve je više dokaza da neka eterična ulja mogu imati negativne učinke po zdravlje.

Eterična ulja sadrže brojne kemijske spojeve i trebaju se koristiti s oprezom jer neki od tih kemijskih spojeva mogu izazvati endokrine poremećaje. Naime, mogu utjecati na ljudske hormone i njihovo djelovanje. 

Inače, abnormalno povećanje grudi u osoba muškog spola znano kao ginekomastija, uglavnom se pripisuje hormonalnom poremećaju.

Prethodna istraživanja pokazala su da ulje lavande i čajevca može ograničiti djelovanje hormona koji su bitni za formiranje muških spolnih karakteristika.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da četiri kemijska spoja zajednička i za lavandu i ulje čajevca (eukaliptol, 4-terpineol, dipenten/limonen i alfa-terpineol), te četiri kemijska spoja koja se mogu naći u jednom ili drugom ulju (linalil acetat, linalol, alfa-terpinen i gama-terpinen), imaju različite stupnjeve estrogenih i/ili antiandrogenih svojstava.

Valja istaknuti da se gore navedeni kemijski spojevi mogu naći i u drugih 65 eteričnih ulja, a njihova prodaja nije zakonski regulirana.

Izvor:
ENDO 2018

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.