Većina oboljelih od dijabetesa ne kontrolira učinkovito svoj kolesterol


Većina oboljelih od dijabetesa ne kontrolira učinkovito svoj kolesterol

Analiza provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da gotovo 60 posto oboljelih od dijabetesa (šećerne bolesti) ne kontrolira učinkovito svoju razinu kolesterola u krvi, izlažući se time većem riziku od razvoja srčane bolesti.

Poznato je da su oboljeli od oba tipa dijabetesa, u odnosu na opću populaciju, izloženi većem riziku od razvoja srčane bolesti.

Naime kardiovaskularna bolest povezana je s 44 posto smrtnih slučajeva oboljelih od dijabetesa tipa 1 i 52 posto smrtnih slučajeva oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Jednako tako, oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara unutar pet godina od postavljanja dijagnoze.

Zabrinjavajuće je da tako veliki broj dijabetičara ne regulira svoj povišeni kolesterol, obzirom da se uz pomoć statina, lijekova za snižavanje povišene razine kolesterola, relativno lako može kontrolirati kolesterol.

Ostali načini pomoću kojih se mogu sniziti povišene razine kolesterola su smanjenje tjelesne mase, redovita tjelovježba, smanjenje konzumiranja alkohola, prestanak pušenja te primjena zdrave prehrane.

Izvor:
Diabetes UK

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.