Visokokalorična hrana povećava rizik od raka kod žena


Visokokalorična hrana povećava rizik od raka kod žena

Žene koje jednu veće količine visokokalorične hrane izložene su nešto većem riziku od razvoja karcinoma koji su povezani s pretilošću, čak i ako su ostale mršave, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 92.000 žena.

Žene koje su više konzumirale visokokaloričnu hranu imale su u odnosu na žene koje su konzumirale niskokaloričnu hranu 10 posto veći rizik od karcinoma koji je povezan s pretilošću.

Karcinomi koji su povezani s pretilošću su rak dojke, rak debelog crijeva, rak jajnika, rak bubrega i rak endometrija.

Općenito gledano, u visokokaloričnu hranu se ubrajaju prrocesirane namirnice, brza hrana (fast food) i slatkiši.

Smatra se da su rezultati ove studije još jedan dodatan dokaz da treba više konzumirati namirnice biljnog porijekla koje su bogate vlaknima, vitaminima i drugim hranjivim tvarima.

Izvor:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.