Žene koje uzimaju određene antiepileptike ipak mogu sigurno dojit


Žene koje uzimaju određene antiepileptike ipak mogu sigurno dojit

Nova studija provedena na 194 žene i 199 djece pokazala je da ne postoje negativni kognitivni učinci po djecu u dobi od tri godine čije su majke tijekom dojenja uzimale određene antiepileptike

Naime pokazalo se da nije bilo razlike u kvocijentu inteligencije (IQ) između djece dojene od strane majki koje su uzimale određene antiepileptike i djece koja su dobivala prilagođenu početnu mliječnu formulu.

Majke koje su sudjelovale u studiji uzimale su jedan od četiri uobičajena antiepileptika - karbamazepin, lamotrigin, fenitoin ili valproat (valproična kiselina).

Inača prethodne studije ukazivale su da primjena valproata tijekom trudnoće može biti štetna po razvoj fetusa te da djeca koja su bila izložena valproatu u maternici imaju u prosjeku niži IQ nego djeca čije su majke tijekom trudnoće uzimale jedan od druga tri lijeka. Isto tako pokazalo se da je taj štetni učinak povezan s visinom doze valproata.  

Također treba dodati da su neke ranije studije pokazale da djeca čije su majke uzimale valproat tijekom prvog trimestra trudnoće imaju 12,7 puta veći rizik od razvoja spine bifide nego djeca čije majke nisu koristile taj lijek. Spina bifida je rascjep kralježnice u lumbosakralnom predjelu, pokriven kožom.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi jedan od razloga zašto nema razlike u IQ- u između dojene djece čije su majke uzimale valproat i djece koja su dobivala prilagođenu formulu taj što je koncentracija lijeka u krvotoku djeteta znatno niža nego što je bila tijekom trudnoće.

Drugi razlog mogao bi biti taj što se u maternici mozak djeteta nevjerojatnom brzinom razvija te je tada znatno osjetljiviji na utjecaj valproata. 

Izvor:Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.