Znakovi Alzheimerove demencije uočljivi ranije ukoliko oba roditelja boluju od nje


Znakovi Alzheimerove demencije uočljivi ranije ukoliko oba roditelja boluju od nje

Istraživanje provedeno u SAD-u na 52 ispitanika, u dobi od 32 do 72 godine, pokazalo je da se znakovi Alzheimerove demencije mogu u osoba koje nemaju demenciju, ali imaju roditelje koji pate od nje, uočiti puno prije pojave prvih simptoma bolesti.

Ispitanicima koji su sudjelovali u istraživanju mozak je sniman pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) i magnetske rezonancije (MRI).

MRI snimke služile su za prikaz strukturi mozga, te potencijalnog smanjenja volumena mozga, dok se pomoću PET snimki pratila ukupna aktivnost mozga i stvorena količina amiloidnih plakova u mozgu.

Rezultati istraživanja pokazali su da ispitanici čiji otac i majka pate od Alzheimerove demencije, imaju 5 do 10 posto više amiloidnih plakova u određenim područjima mozga, te veće abnormalnosti u volumenu i metabolizmu mozga nego ispitanici koji imaju jednog roditelja s Alzheimerovom bolesti ili nemaju članove obitelji s Alzheimerovom bolesti.

Jednako tako, pokazalo se da ispitanici čije majke imaju Alzheimerovu demenciju, imaju na snimkama višu razinu biomarkera za Alzheimerovu demenciju, što znači da osobe čije majke imaju Alzheimerovu demenciju imaju veću vjerojatnost od razvoja bolesti nego osobe čiji očevi imaju Alzheimerovu demenciju.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.