120 godina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo


120 godina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) slavi 120 godina svoga postojanja i rada, te je tim povodom danas u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, održana prigodna svečanost obilježavanja 120. obljetnice.

U sadašnjoj slici Zavoda očituje se njegova duga tradicija, a za osnivanje današnje mreže zaslužan je dr. Andrija Štampar, pionir u preventivnoj medicini, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, istaknula je ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin.

Sve više država prepoznaje važnost preventive, koja najviše pridonosi zdravlju. Najmudrije je ulagati u preventivu, tada će se i za Zavod manje čuti, jer to znači da nema epidemija i sličnih bolesti, poručila je Poljičanin.

U predvorju Muzeja suvremene umjetnosti postavljena je i izložba šest službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Služba za mikrobiologiju, Služba za epidemiologiju, Služba za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju, Služba za promicanje zdravlja i Služba za medicinsku informatiku i biostatistiku) na kojoj su ukratko prikazane djelatnosti navedenih službi.

Osim toga, izloženi su i model kolona (debelo crijevo) 6 m x 1,80 m, poligon za vježbanje, stara vaga, stari mikroskop i epruvete, a prezentirana je i prilagodba novo uređene web stranice HZJZ-a potrebama osobama oštećena vida i upute o načinu pristupa osobama s invaliditetom.

Posjetitelji i gosti također imaju priliku posjetiti HIV savjetovalište, testirati se na HIV, izmjeriti razinu šećera u krvi, krvni tlak, visinu i tjelesnu težinu, te se savjetovati o namirnicama ili cijepiti protiv gripe.

Izvor:
HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.