6. hrvatski dan raka glave i vrata


6. hrvatski dan raka glave i vrata

U utorak, 22. travnja 2014., od 14 do 18 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, Avenija Gojka Šuška 6, održat će se besplatni specijalistički pregledi, bez potrebe prethodnog naručivanja i uputnica HZZO-a.

Mole se građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, na glavi ili vratu, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata da se odazovu ovoj javno-zdravstvenoj akciji.

Cilj akcije, čiji je organizator Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KB Dubrava, jest poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti - simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju.

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata obilježen je pod sloganom ''Želimo govoriti'' 2009. godine i u proteklih 5 godina u KB Dubrava u Zagrebu, pregledano je više od 1.200 naših sugrađana. Prošle se godine u ovu javno-zdravstvenu akciju uključilo više od 40 država izvan SAD-a, a samo u KB Dubravi pregledano je više od 180 osoba. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji koja se u svijetu organizira 17. godinu za redom.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu (među 10 najčešćih). Glavni čimbenici rizika su pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papilomavirus). Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (isključujući tumore kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su: uporna grlobolja, poteškoće pri žvakanju hrane ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili česta krvarenja iz nosa, čvor na vratu, promuklost ili promjene u tonu glasa, bol koja sijeva u uho, gubitak osjeta na licu, neobične bijele (leukoplakija) ili crvene (eritroplakija) promjene u ustima, rane u usnoj šupljini irane na koži glave i vrata.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.