Acetilsalicilna kiselina može pomoći u očuvanju funkcije mozga u starijih žena


Acetilsalicilna kiselina može pomoći u očuvanju funkcije mozga u starijih žena

Švedsko istraživanje provedeno na gotovo 700 žena u dobi od 70 do 92 godine, pokazalo je da niske doze acetilcalicilne kiseline, koje velik broj žena uzima kako bi smanjile rizik od srčanog udara, mogu pomoći u smanjenju rizika od slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Također, pokazalo se da što su žene dulje uzimale acetilsalicilnu kiselinu, to je slabljenje kognitivnih sposobnosti u odnosu na žene koje nisu uzimale acetilsalicilnu kiselinu bilo manje.

No, svakodnevno uzimanje acetilsalicilne kiseline, nije imalo utjecaja na rizik od razvoja demencije.

Kako acetilsalicilna kiselina može usporiti kognitvno slabljenje nije u potpunosti jasno, no pretpostavlja se da možda poboljšava protok krvi u mozgu.

Niske doze acetilsalicilne kiseline imaju neuroprotektivni učinak u žena starije životne dobi, koje su izložene velikom kardiovaskularnom riziku, zaključuju znanstvenici.

Svakako, ne treba zaboraviti nuspojave acetilsalicilne kiseline, naime osobe koje ju uzimaju, izložene su većem riziku od peptičkog ulkusa i krvarenja. Stoga nemojte uzimati acetilsalicilnu kiselinu bez prethodnog razgovora s vašim liječnikom.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.