Acetilsalicilna kiselina može zaustaviti rast vestibularnog švanoma


Acetilsalicilna kiselina može zaustaviti rast vestibularnog švanoma

Američki znanstvenici s Massachusetts Eye and Ear, Harvard Medical School, Massachusetts Institute of Technology i Massachusetts General Hospital, otkrili su da uzimanje acetilsalicilne kiseline korelira sa zaustavljanjem rasta vestibularnog švanoma, također znanog kao akustični neurom.

Vestibularni švanom je intrakranijalni tumor koji može biti smrtonosan, a obično uzrokuje gubitak sluha i tinitus (šum u ušima). Vestibularni švanom (neurom n. statoakustikusa) je tumor 8. moždanog živca koji nastaje od Schwannovih stanica. Svakako treba naglasiti da se radi o jednostranom gubitku sluha i jednostranoj pojavi tinitusa. Osim njih vestibularni švanom može uzrokovati nesvjesticu, poremećaj ravnoteže, glavobolju, osjećaj pritiska ili punoće u uhu, otalgiju, neuralgiju trigeminusa i obamrlost ili slabost ličnog živca (n. facialis).

Inače, švanom je najčešći tumor pontocerebelarnog kuta i četvrti najčešći intrakranijalni tumor.

Trenutne opcije liječenja vestibularnog švanoma uključuju mikrokirurški zahvat ili terapiju zračenjem, a obje su povezane s potencijalno ozbiljnim komplikacijama.

Prema mišljenju znanstvenika ovi rezultati ukazuju na potencijalnu terapeutsku ulogu acetilsalicilne kiseline u inhibiranju rasta vestibularnog švanoma.

Izvor:
Otology and Neurotology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.