Acetilsalicilna kiselina pomaže u liječenju gastrointestinalnih karcinoma


Acetilsalicilna kiselina pomaže u liječenju gastrointestinalnih karcinoma

Niske doze acetilasicilne kiseline koje se uzimaju svakodnevno, mogu gotovo udvostručiti stopu preživljavanja od karcinoma gastrointestinalnog sustava (GI), ukazuje nizozemsko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 1.400 ispitanika.

Naime, pokazalo se da je 75 posto pacijenata koji su uzimali acetilsalicilnu kiselinu bilo živo i pet godina nakon dijagnoze karcinoma, dok je grupi pacijenata koji nisu uzimali acetilsalicilnu kiselinu samo 40 posto njih bilo živo nakon navedenog vremenskog perioda.

Većina pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju imalo je rak kolona (48%), rak rektuma (42,8%) i rak jednjaka (12%).

Inače, prethodna istraživanja su pokazala da primjena acetilsalicilne kiseline može spriječiti razvoj kolorektalnog karcinom, no rezultati ovog istraživanja ukazuju da acetilsalicilna kiselina ne samo da može spriječiti razvoj karcinoma, nego može pomoći i u njegovom liječenju.

Niske doze acetilsalicilne kiseline koje su uzimane tijekom istraživanja kretale su se u rasponu od 80 do 100 mg dnevno.

Pokazalo se da niske doze acetilsalicine kiseline mogu značajno pomoći u liječenju raka jednjaka, raka želuca, raka kolona i raka rektuma.

Izvor:
European Cancer Congress (ECC) 2015

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.