Adolescentice s nepravilnim menstrualnim ciklusom izložene većim zdravstvenim rizicima


Adolescentice s nepravilnim menstrualnim ciklusom izložene većim zdravstvenim rizicima

Nova studija provedena na 370 djevojaka pokazala je da su adolescentice koje imaju nepravilan menstrualni ciklus izložene većem riziku od razvoja prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te imaju rane upozoravajuće znakove dijabetesa i srčane bolesti

Veza između neredovite mjesečnice i srčane bolesti te dijabetesa dobro je poznata za žene starije životne dobi, no rezultati ove studije ukazuju da bi liječnici mogli znatno ranije otkriti taj rizik te poduzeti odgovarajuće mjere na vrijeme.

Znanstvenici ističu da čak i kod mladih adolescentica, vrlo nepravilani menstrualni ciklusi nisu normalna pojava te ih ne treba zanemarivati.

U studiji je definiran nepravilan menstrualni ciklus kao ciklus koji traje dulje od 42 dana.

Tako se pokazalo da su u dobi od 14 godina, djevojke s nepravilnim menstrualnim ciklusom imale povišene razine testosterona, spolnog hormona povezanog s muškim karakteristikama, a u dobi od 25 godina imale su povišenu razinu šećera u krvi te inzulina.

Stoga znanstvenici upozoravaju da je nepravilan menstrualni ciklus znak upozorenja da metabolizam tijela ne radi kako bi trebao.

Menstrualni ciklus prosječno traje 28 dana (uobičajeno se kreće od 25 do 36 dana). Općenito, razlike su najveće, a razmaci između menstruacija najdulji u godinama, neposredno nakon menarhe (prva menstruacija) i prije menopauze, kada se ovulacija zbiva manje redovito. Menstruacijski ciklus započinje i završava s prvim danom menzesa.

Izvor:
Fertility and Sterility

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.