Agresivna svojstva u papilarnom mikrokarcinomu štitnjače povećavaju rizik od udaljenih metastaza


Agresivna svojstva u papilarnom mikrokarcinomu štitnjače povećavaju rizik od udaljenih metastaza

Iako je papilarni karcinom štitnjače najčešći oblik maligniteta štitnjače, smatrao se indolentnom bolešću koja polako napreduje i ima odličnu prognozu.  No, rezultati nove velike studije pokazuju da su u gotovo 20 posto pacijenata papilarni karcinomi štitnjače veličine manje od 1 cm imali patološke znakove agresivnije bolesti što povećava njihov rizik od udaljenih metastaza (širenje bolesti na druga područja tijela udaljena od primarnog mjesta raka).

Stopa smrtnosti u pacijenata s metastazama u limfnim čvorovima bila je 3 puta veća, a u pacijenata s udaljenim metastazama čak i 6 puta veća.

Rezultati ove studije ukazuju na potrebu za razvijanjem sofisticiranih testova kojima će moći uočiti te patološke znakove na vrijeme.

Rak štitnjače najčešća je maligna bolest endokrinog sustava, a papilarni karcinom štitne žlijezde čini 70 do 90 posto tih maligniteta. Papilarni mikrokarcinom štitnjače (PTMC) specifična je podskupina papilarnog karcinoma štitnjače koja čini 30 posto svih papilarnih maligniteta štitnjače.

Papilarni mikrokarcinom štitnjače odgovoran je za 3 posto smrtnih slučajeva od raka štitnjače.

Pacijenti sa sumnjom na papilarni mikrokarcinom štitnjače obično imaju predoperativni ultrazvuk ili biopsiju. Međutim, patološke značajke agresivne bolesti mogu se naći samo cjelovitim pregledom tkiva uklonjenog u vrijeme operacije.

Izvor:
Journal of the American College of Surgeons

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.