Anđelika i melatonin – duo protiv karcinoma dojke


Anđelika i melatonin – duo protiv karcinoma dojke

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje među ženama zapadnog svijeta, pa tako i Hrvatske. Ipak, zadnjih godina bilježimo trend smanjenja stope smrtnosti od karcinoma dojke što možemo pripisati poboljšanoj dijagnostici koja bolest otkriva u ranoj fazi, ali i činjenici da načinom života, prehrambenim navikama, ali i određenim supstancama možemo smanjiti rizik obolijevanja. Brojne su znanstvene studije, primjerice, pokazale kako unos fitoestrogena poput izoflavona, smanjuje rizik od karcinoma dojke, a prema novim saznanjima čini se da sličan protektivan učinak pružaju i anđelika i melatonin.

Anđelika se, naime,  ističe kao biljka namijenjena ženama jer njena tradicionalna uloga leži u ublažavanju simptoma menopauze.  No, u najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications korijen ove biljke se pokazao  kao potencijalno terapeutsko sredstvo kod karcinoma  dojke. Znanstvenici su na ljudskoj kulturi stanica otkrili kako korijen anđelike utječe na signalizaciju u stanicama karcinoma potičući njihovu smrt.  Sastojci anđelike s blagotvornim učinkom su polisaharidi, a iako je riječ o tek prvim studijama na ovu temu, rezultati su ohrabrujući. 

Ohrabruje i uloga melatonina u inhibiciji rasta karcinoma dojke. Naime, u najnovijim radu objavljenom u časopisu Endocrine-Related Cancer, autori donose objašnjenje otkrića kako melatonin ima važnu ulogu u zaštiti od karcinoma dojke.  Među ostalim, melatonin inhibira metabolizam stanica karcinoma  te signalizaciju među njima smanjujući na taj način "bujanje" karcinoma. Pokazalo se kako  melatonin i uništava zloćudne stanice odnosno djeluje kao citostatik. Inače, melatonin je hormon kojeg proizvodi epifiza, a koji regulira cirkadijani ritam – danju se izlučuje u malim količinama, a noću u velikim potičući usnivanje. Čini se da je utjecaj na uspavljivanje  i protektivno djelovanje protiv karcinoma dojke međusobno isprepleteno jer brojne epidemiološke studije ukazuju na povećan rizik od karcinoma dojke u radnika koji rade u noćnoj smjeni i čiji je cirkadijani ritam time poremećen.

Primjer dobre metode za ublažavanje simptoma menopauze je uzimanje Femipause dodatka prehrani koji osim anđelike, sadrži i ekstrakt lista livadne djeteline i suhi ekstrakt lupine sjemenki lana, vitamine B – skupine te korijen anđelike i valerijane i melatonin.

Uzmi pauzu od menopauze i uživaj u najboljim godinama – Femipause!

Femipause-1nd

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.