Antibiotici mogu izliječiti akutni apendicitis


Antibiotici mogu izliječiti akutni apendicitis

Izgleda da se pacijenti u kojih je došlo do razvoja akutnog apendicitisa neće više morati podvrgnuti kirurškom zahvatu kako bi se uklonio upaljeni crvuljak, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da se pomoću antibiotske terapije može uspješno liječiti akutni apendicitis.

Većina slučajeva akutne upale crvuljka (apendicitisa) nije komplicirana, što znači da nije došlo do rupture (puknuća) crvuljka, pa se može liječiti antibioticima. Jedino u slučajevima kada crvuljak izgleda kao da će svakog trenutka rupturirati, potreban je hitan kirurški zahvat. Spomenuta razlika u izgledu crvuljka lako se može vidjeti pomoću kompjuterizirane tomografije (CT), ističu stručnjaci.

Prema njihovom mišljenju, nema težih komplikacija povezanih s antibiotskom terapijom te se primjena antibiotika smatra sigurnom opcijom.

Inače, u 20 do 30 posto slučajeva apendicitisa dolazi do rupture upaljenog crvuljka, te je potreban hitan kirurški zahvat. U 70 do 80 posto slučajeva, dovoljna je samo primjena antibiotika.

Također, treba reći da u svim slučajevima liječenja antibioticima, antibiotska terapija nije uvijek uspješna te se u konačnici radi kirurški zahvat. Jednako tako, valja ispitati njenu učinkovitost u pacijanata s apendikolitom kod kojega je crvuljak ispunjen kalcificiranim naslagama.

Antibiotska terapija sastoji se od tri dana intravenozne aplikacije antibiotika u bolnici te sedam dana primjene antibiotika per os.

Izvor:
JAMA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.