Atezolizumab produljuje život oboljelima od raka mokraćnog mjehura


Atezolizumab produljuje život oboljelima od raka mokraćnog mjehura

Pacijenti s uznapredovalim rakom mokraćnog mjehura mogu imati koristi od primjene atezolizumaba, lijeka koji stimulira imunosni sustav da napadne stanice raka, ukazuje nova studija. Pacijenti koji su dobivali atezolizumab imali su prosječno preživljavanje od gotovo 15 mjeseci što je 5 do 6 mjeseci dulje nego kod primjene kemoterapije na bazi platine.

Inače, prosječna dob u kojoj se dijagnosticira rak mokraćnog mjehura je 70. godina, a jedan od značajnih čimbenika rizika za rak mokraćnog mjehura je pušenje.

Velik broj pacijenata u toj dobi ne može primati kemoterapiju jer se ne mogu nositi s njenim toksičnim učincima, ili imaju problema sa zatajivanjem bubrega ili pak pate od nekog drugog zdravstvenog problema. Također, treba reći da je kemoterapija prva terapija izbora u liječenju raka mokraćnog mjehura.

Smatra se da bi atezolizumab mogao biti dobra alternativa kemoterapiji u liječenju oboljelih od raka mokraćnog mjehura.

Svakako treba spomenuti da su u oko 10 do 15 posto pacijenata koji su dobivali atezolizumab uočene ozbiljne nuspojave kao što su hipotireoza, problemi s funkcijom jetre, osip ili proljev te je 6 posto pacijenata morala prekinuti terapiju atezolizumabom.

Nije na odmet znati da u slučajevima uznapredovalog raka mokraćnog mjehura samo 15 posto pacijenata živi dulje od pet godina.

Izvor:
ASCO annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.