Benralizumab može pomoći u kontroli teške astme


Benralizumab može pomoći u kontroli teške astme

Rezultati dva klinička ispitivanja, CALIMA i SIROCCO, ukazuju da primjena benralizumaba, monoklonskog antitijela, može pomoći u liječenju pacijenata s po život opasnom astmom. Smatra se da bi navedeno monoklonsko antitijelo moglo biti lijek izbora u slučajevima kada se pomoću standardne terapije za liječenje astme ne mogu učinkovito kontrolirati teški simptomi astme kao što su otežano disanje, nemogućnost govora ili penjanja stepenicama.

Nakon primjene benralizumaba došlo je do smanjenja egacerbacija astme za 28 do 51 posto, ovisno o kojem se kliničkom ispitivanju radilo.

Inače, mnogi pacijenti s teškom, nekontroliranom astmom imaju u krvi i dišnim putevima povišenu razinu eozinofila, bijelih krvnih stanica koje kontroliraju mehanizam povezan s alergijom i astmom. Benralizumab je jedan od brojnih lijekova koji se nalazi u fazi kliničkih ispitivanja čija je namjena ciljanje i uklanjanje navedenih bijelih krvnih stanica.

Nuspojave su se javile u 11 do 14 posto pacijenata, a uključivale su i infekcije gornjih dišnih puteva te pogoršanje simptoma astme.

Rezultati oba klinička ispitivanja pokazala su da terapija benralizumabom svakih 4 ili 8 tjedana, smanjuje broj eozinofila i egzacerbacije astme te poboljšava plućnu funkciju kod pacijenata s teškom, nekontroliranom astmom s eozinofilijom.

Izvor:
The Lancet, Asthma UK

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.