Bevacizumab može spriječiti razvoj sljepila kod nedonoščadi


Bevacizumab može spriječiti razvoj sljepila kod nedonoščadi

Prema mišljenju znanstvenika lijek bevacizumab, koji se primjenjuje u liječenju karcinoma, mogao bi pomoći u spriječavanju razvoja sljepoće kod prijevremeno rođene djece koja su se rodila prije nego što su im se razvile oči. 

Naime pokazalo se da jedna injekcija bevacizumaba kod prijevremeno rođene djece može učinkovitije spriječiti razvoj sljepila nego kirurški zahvat uz pomoć lasera.

Inače oko 50.000 ljudi u svijetu je slijepo, među njima i pjevač Stevie Wonder, zbog stanja znanog kao retinopatija prematuriteta ili retinopatija nedonošenosti.

Budući da unutarnje krvne žile mrežnice (retina) počinju rasti oko sredine trudnoće i postižu potpunu vaskularizaciju mrežnice na puni termin, njihov rast je nepotpun u nedonoščadi.

Retinopatija nedonošenosti nastaje ako te krvne žile nastave abnormalno rasti. Više od 80 posto novorođenčadi težine manje od 1 kg pri porodu razvije retinopatiju nedonošenosti. Postotak je viši kada su prisutne i druge medicinske komplikacije.

Isto tako znanstvenici ističu da su daljnja istraživanja potrebna kako bi se provjerila sigurnost primjene bevacizumaba.

Izvor:
The New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.