Biološka terapija pomaže oboljelima od Dupuytrenove bolesti


Biološka terapija pomaže oboljelima od  Dupuytrenove bolesti

Rezultati mulitcentričkog istraživanja pokazali su da je terapija s kolagenaza clostridium histolyticum učinkovita u liječenju Dupuytrenove kontrakture u svim stadijima, pa čak i u uznapredovalom stadiju, te predstavlja dobru alternativu kirurškom liječenju.

Dupuytrenova bolest je benigni fibroproliferativni progresivni poremećaj koji zahvaća palmarnu fasciju dlana i prstiju ruke, a karakterizira ju kontraktura (savijanje) jednog ili više prstiju. Javlja se češće u muškaraca te ljudi iz sjeverne Europe. Bolest je heterogena  te uključuje genetske i okolišne čimbenike.

Valja istaknuti da je Dupuytrenova bolest često udružena i s drugim fibroproliferativnim stanjima kao što su Peyronijeva bolest i plantarna fibromatoza. 

Iako ne postoji kurativna terapija za Dupuytrenovu bolest, trenutno je dostupno nekoliko mogućnosti liječenja.

Kod terapije s kolagenaza clostridium histolyticum, enzimi (kolagenaza) se direktno injiciraju u zahvaćeno područje te razgrađuju kolagen u snopovima koji je karakterističan za Dupuytrenovu bolest. Dan nakon aplikacije injekcije zdravstveni djelatnik isteže prst kako bi popucali snopovi kolagena. U nekim slučajevima snopovi mogu popucati sami od sebe, te stoga nije potrebno nastaviti s postupkom istezanja. No, ako se snop nije razgradio pri prvom postupku, liječenje se može ponoviti još dvaput, u razmacima od četiri tjedna. Postupak se izvodi ambulantno.

Prema mišljenju stručnjaka, osobe starije životne dobi koje imaju sporije napredovanje kontrakture te popratne bolesti, mogu imati više koristi od manje invazivnih tretmana kao što je i terapija s kolagenaza clostridium histolyticum.

Izvor:
Journal of Plastic Surgery and Hand Surgery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.