Bioslezena - novi način liječenja sepse


Bioslezena - novi način liječenja sepse

Američki znanstvenici s Harvard's Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering razvili su uređaj za čišćenje krvi pod nazivom bioslezena, koji bi trebao promijeniti način liječenja infekcije krvi, sepse.

Navedeni uređaj radi izvan tijela poput dijalizatora, i može brzo odstraniti bakterije, gljivice i toksine iz krvi pacijenta. Uređaj je razvijen po uzoru na ljudsku slezenu, koja uklanja patogene i mrtve stanice iz krvi. Tijekom jednog sata može se isfiltrirati 0,5 do 1 litra ljudske krvi.

Trenutno i uz najbolju opremu u jedinicma intenzivne skrbi, 30 posto pacijenata sa sepsom umire. Sepsa je jedan od vodećih uzroka smrti u bolnicama, a usljed sve veće učestalosti otpornih bakterija, liječenje sepse je sve teže. Zbog sepse u svijetu umire oko 8 milijuna ljudi godišnje.

Sepsa označava sistemsku infekciju praćenu reakcijom tzv. sindroma sistemskog upalnog odgovora (engl. systemic inflammatory response syndrome = SIRS). SIRS predstavlja akutnu upalnu reakciju sa sistemskim manifestacijama prouzročenu oslobađanjem brojnih endogenih posrednika upale u krvotok.

Da bi navedeni uređaj došao u širu primjenu, potrebna su dodatna i veća istraživanja, koja bi provjerila njegovu učinkovitost, ističu znanstvenici.

Izvor:
Nature Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.