Bol u prsima manje uobičajena za žene sa srčanom bolesti


Bol u prsima manje uobičajena za žene sa srčanom bolesti

Žene sa srčanom bolešću znanom kao akutni koronarni sindrom imaju manju vjerojatnost da će imati bolove u prsima nego muškarci s istom bolešću, što povećava rizik od postavljanja pogrešne dijagnoze, ukazuju rezultati nove studije provedene na oko 1.000 bolesnika prosječne životne dobi od 49 godina.

Akutni koronarni sindrom, koji uključuje nestabilnu anginu pektoris i srčani udar, krovni je naziv za stanja kod kojih je dotok krvi u srčani mišić iznenada blokiran.

Bol u prsima je klasičan simptom akutnog koronarnog sindroma, no treba istaknuti da se ona ne javlja u čak 35 posto bolesnika s navedenim sindromom.

Nažalost, navedeni bolesnici su izloženi većem riziku da će im pri prijemu na odjel hitne medicinske službe biti postavljena kriva dijagnoza, te su stoga i izloženi većem riziku od smrti.

Osim boli u prsima, mogu se javiti i sljedeći simptomi - slabost, osjećaj vručine, zaduha, hladan znoj i bol u lijevoj ruci ili ramenu.

Također, treba istaknuti da je u žena bez boli u prsima uočeno više ovih drugih simptoma nego u muškaraca.

No, ipak treba reći da je bol u prsima bila najdominatniji simptom akutnog koronarnos sindorma u bolesnika koji su bili uključeni u istraživanje.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.