Bubrežna bolest najveća prijetnja za dijabetičare


Bubrežna bolest najveća prijetnja za dijabetičare

Prema mišljenju američkih stručnjaka, za dug i kvalitetan život bolesnika s dijabetesom tipa 2 ključno je izbjegavanje bubrežne bolesti.

Naime istraživanje koje su proveli stručnjaci s University of Washington na više od 15.000 odraslih osoba pokazalo je da je 10-godišnja stopa smrtnosti za osobe s dijabetesom tipa 2 i bubrežnom bolesti bila viša od 31 posto. Dok je za osobe koje su imale samo dijabetes tipa 2 ona iznosila samo 12 posto. U osoba koje nisu imale dijabetes tipa 2 i bubrežnu bolest, 10-godišnja stopa smrtnosti iznosila je oko 8 posto.

Očito je da dijabetes tipa 2 ne utječe tako jako na smrtnost ukoliko nije udružen s bubrežnom bolesti, ističu stručnjaci.

Dijabetes tipa 2 dugo je povezivan s povećanim rizikom od smrti, posebice od kardiovaskularne bolesti. Dok je poznato da se bubrežna bolest često javlja u oboljelih od dijabetesa tipa 2.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 najveći čimbenik rizika za razvoj bubrežne bolesti je nekontrolirana razina šećera u krvi.

No, nažalost, postoji i genetska komponenta u razvoju bubrežne bolesti, te usprkos dobroj kontroli šećera u krvi, može doći do razvoja bubrežne bolesti. U tom slučaju dobra kontrola šećera u krvi može usporiti napredovanje bubrežne bolesti.

Izvor:
Journal of the American Society of Nephrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.